Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Terrafugia Flying Car Semakin Menjadi Realiti

Nampak gayanya impian sesetengah orang untuk melihat kereta terbang semakin hampir untuk menjadi kenyataan. Ini berikutan keputusan terbaru oleh Federal Aviation Administration (FAA) di US telah memberikan pengecualian berat maksima semasa takeoff 1,430 pounds secara asasnya untuk Terrafugia Flying Car. Pengecualian tersebut akan membuka ruang kepada kereta terbang Terrafugia yang akan mempunyai dwi fungsi iaitu sebagai light aircraft dan juga kereta. Comel jugak kalau tengok kereta terbang Terrafugia ni.

Terrafugia flying car

Terrafugia flying car

Klip video Terrafugia Flying Car juga sudah lama di upload di Youtube. Bentuk yang agak unik, mempunyai sayap yang boleh dilipat dan kipas di belakangnya. Dua tempat duduk sahaja. kelajuan semasa di udara adalah 115mph ataupun 185.07km/j dan boleh membawa muatan seberat 450lb ataupun 204kg dan memerlukan 1,700 kaki panjang runway untuk take off, pada masa yang sama boleh masuk dan muat untuk disimpan dalam garaj kereta biasa.

Memang menarik ni kalau dapat beli Terrafugia Flying Car ni,senang nak gi jalan mana-mana, mungkin jugak boleh skip dari traffic jam dan kalau dah semua orang dah guna nanti alasan traffic jam tidak boleh lagi diterima la kot. Cumanya nak kena cari runaway la pulak kat mana nak take-off tu. Mana boleh take-off merata-rata ni.

Harga yang diumumkan adalah USD194,000 bersamaan RM627,784.17, Masih dalam lingkungan boleh dibeli lagi bagi sesetengah individu. Mungkin lepas guna kereta terbang ni isu ‘Lesen Terbang’ yang heboh dulu akan kembali menjadi popular, pasal memang lesen untuk terbang ni icon biggrin Terrafugia Flying Car Semakin Menjadi Realiti

Petikan dari Artikel “Terrafugia Transition ‘flying car’ gets go-ahead from US air authorities” di http://www.telegraph.co.uk/motoring/news.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *