Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Apa Dah Jadi Dengan Laptop Aku?

Salam petang Jumaat, dalam mood terkejut dan masih lagi keliru sebenarnya. Apa dah jadi ni dengan screen laptop orang rumah saya kali ni. Pagi semalam rasanya masih ok lagi, tiba-tiba malam tadi tomyam junior dan princess tomyam cakap laptop dah tak boleh keluar gambar. Hairan jugak jadinya gitu. Petang semalam memang budak-budak tu yang dok main dengan laptop tu, biasanya diaorang main game online. Tiba-tiba udah jadi gini la pulak:

dell laptop screen

dell laptop screen

Ada tak di kalangan rakan dan kawan semua yang lebih mahir dan arif pasal screen LCD laptop ni, Saya tidak pasti adakah sudah rosak ke kena virus? Bila saya tanya dengan budak-budak tu sama ada terjatuh atau tidak kata mereka tidak, siap dioarang demo lagi macamana cara diaorang main dengan laptop tu.

Kalau sudah rosak masih boleh baiki lagi tak? Saya dah tanya kawan dia cakap kalau nak ganti LCD screen ni kosnya dalam RM650.00. Puuh, boleh tahan jugak harganya tu…

Kebetulan balik raya ni banyak pulak assignment yang nak kena di hantar, memang agak kelam kabut ni. PC cuma ada satu ker kat rumah ni. Ada ke kawan-kawan yang boleh bagi idea? huhu

Saya tidak boleh mengatakan 100% bahawa keadaan ini jadi adalah sebenarnya disebabkan oleh penyongsang. Mungkin elektrod di dalam CCFL telah rosak pun boleh jadi juga (iaitu kebanyakan masa bagaimana mentol fluoresen jadi rosak yang menyebabkan skrin jadi macam ini).

Jika dah pastikan penyongsang yang rosak, maka dalam keadaan ini, ia tidak dapat mengekalkan arus yang betul dan menjadikan rintangan tambahan diberikan ke litar kerana kerosakan elektroda.

Secara umumnya ia adalah lebih murah untuk menggantikan penyongsang terlebih dahulu. Kawan saya pernah tukar penyongsang untuk model laptop Dell dia punya dan masalah selesai. Kawan saya kawan bukan susah untuk bertukar. Juruteknik Dell yang datang ke rumahnya mengeluarkan bezel skrin dan memutuskan penyambung molek kecil dan mengeluarkan skru tunggal.

Ini adalah dari pengalaman dari kawan saya yang menggantikan skrin komputer riba yang rosak. Dia menasihatkan saya untuk menyemak youtube untuk video yang tunjukkan cara bertukar untuk mendapati sedikit idea. Tengoklah macam mana. Harap masalah ini boleh selesai dengan cepat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *